Huseffekter

Analyseinstitutterne er ikke enige, når det kommer til spørgsmålet om, hvor stor opbakningen er til de forskellige politiske partier i meningsmålingerne. I det vægtede snit tager vi højde for dette og estimerer såkaldte huseffekter, altså hvor meget de forskellige analyseinstitutter giver de forskellige partier i opbakning, som afviger fra den estimerede opbakning til partierne.

Hvis alle analyseinstitutter er enige, vil huseffekten være nul procentpoint. Jo mere ét analyseinstitut afviger fra alle andre analyseinstitutter, desto større vil huseffekten være for dette analyseinstitut. Dette betyder ikke, at et analyseinstitut tager fejl, da vi kun kan få dette bekræftet på valgdagen. Huseffekterne kan dog forhåbentlig give et overblik over, hvordan analyseinstitutterne afviger fra hinanden i forhold til, hvordan de måler opbakningen til de forskellige partier.

I nedenstående figur præsenteres huseffekterne for alle partier og analyseinstitutter i procentpoint. Positive værdier indikerer at et analyseinstitut giver en større opbakning til et parti. Negative værdier indikerer at et analyseinstitut giver en lavere opbakning til et parti.

Videre læsning

For mere information omkring huseffekter i meningsmålinger anbefales artiklerne hos Altinget, DR og TV 2.